Przygotowanie. Make ugniesc z sola, woda , octem i olejem na blyszczaca gladka mase (ewentualnie kupic u piekarza ciasto na makaron), a potem pozostawic na 20 minut w podgrzanej misce aby odpoczela. W miedzyczasie przebrac szpinak, umyc i blanszowac przez 3 minuty w lekko gotujacej sie posolonej wodzie. Cebule obrac i pokroic w mala kostke. Bulki zmiekszyc w zimnej wodzie. Szpinak odcedzic i drobno posiekac. Wycisnac bulki i zmieszac z miesem mielonym lub masa kielbasiana, cebula, pietruszka, szpinakiem, jajkami sola i pieprzem. Rozwalkowac ciasto na delikatnie posypanej maka powierzchni roboczej na ok 3mm a potem pociac na kwadraty wielkosci 15 cm. Na kwadraty polozyc kazdorazowo lyzke farszu. Nastepnie je zlozyc (jako kwadrat lub trojkat) i mocno scisnac brzegi. Bulion doprowadzic do wrzenia, i pozwolic pierogom sie gotowac w otwartym garnku ok. 10 minut, az wyplyna na powierzchnie. Serwowac pierogi w bulionie posypane szczypiorkiem. Pierogi mozna tez serwowac?(uciety obrazek) z duza iloscia zezloconych krazkow cebuli i salatka.
Czesc
moglibyście przetłumaczyć? Daje naj!!
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź