Po włączeniu gotowania wody w czajniku elektrycznym, właściwie całe wytworzone w nim ciepło jest efektywnie przekazywane na podgrzewanie wody. Praktycznie nie ma strat ciepła do ścianek obudowy. W przypadku gotowania wody na kuchence elektrycznej, cały czajnik bądź garnek wraz z pokrywką ogrzewa się oddając (tracąc) ciepło do otoczenia, co wydłuża czas gotowania. Dlatego też, gotowanie wody w czajniku elektrycznym jest znacznie szybsze niż gotowanie na kuchence elektrycznej. Należy zwrócić również uwagę, iż czajnik elektryczny również automatycznie wyłączy się po zagotowaniu wody. Automatyczny wyłącznik nie tylko ogranicza zużycie energii, ale również zapewnia większe bezpieczeństwo, gdyż nie ma ryzyka spalenia urządzenia, gdy zapomnimy o wyłączeniu wody.
Jak można by było ograniczyć straty ciepła w czajniku ???
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź