Mama przygotowała do pieczenia 1,8kg mięsa. Mięso podczs pieczenia traci ok. 0,25 swojej masy. Ile wazyło mięso po upieczeniu?

Mama przygotowała do pieczenia 1,8kg mięsa. Mięso podczs pieczenia traci ok. 0,25 swojej masy. Ile wazyło mięso po upieczeniu?
Odpowiedź

Najpierw obliczmy ile masy mięso traci podczas pieczenia: 0,25•1,8kg=0,45kg. Waga mięsa po upieczeniu: 1,80kg-0,45kg=1,35kg. Odpowiedź: Mięso ważyło 1,35 kilogramów po upieczeniu. Mam nadzieję że pomogłem i liczę na naj ;) Pozdrawiam, obyq :)

0,25 = 1/4 (jedna czwarta); 1,8 kg = 1 8/10 (jeden i osiem dziesiątych) - początkowa masa mięsa; 1 8/10 = 18/10 (osiemnaście dziesiątych) - początkowa masa mięsa zamieniona na ułamek niewłaściwy; 18/10 x 1/4 = 9/20kg (dziewięć dwudziestych) - tyle mięsa ubywa podczas pieczenia ; 18/10 - 9/20 = 36/20 - 9/20 = 27/20 (dwadzieścia siedem dwudziestych) (od wagi mięsa odejmujemy ile ubyło... i mamy wynik :)); 27/20 = 1 7/20 (jeden i siedem dwudziestych) - wynik zamieniam na liczbę mieszaną; 1 7/20 = 1 35/100 (jeden i trzydzieści pięć setnych) = 1,35 kg. - liczbę mieszaną zamieniam na ułamek dzięsietny; Odp.: Mięso po upieczeniu ważyło 1,35kg. LICZĘ NA NAJ! :)

Dodaj swoją odpowiedź