Najpierw obliczmy ile masy mięso traci podczas pieczenia: 0,25•1,8kg=0,45kg. Waga mięsa po upieczeniu: 1,80kg-0,45kg=1,35kg. Odpowiedź: Mięso ważyło 1,35 kilogramów po upieczeniu. Mam nadzieję że pomogłem i liczę na naj ;) Pozdrawiam, obyq :)
0,25 = 1/4 (jedna czwarta); 1,8 kg = 1 8/10 (jeden i osiem dziesiątych) - początkowa masa mięsa; 1 8/10 = 18/10 (osiemnaście dziesiątych) - początkowa masa mięsa zamieniona na ułamek niewłaściwy; 18/10 x 1/4 = 9/20kg (dziewięć dwudziestych) - tyle mięsa ubywa podczas pieczenia ; 18/10 - 9/20 = 36/20 - 9/20 = 27/20 (dwadzieścia siedem dwudziestych) (od wagi mięsa odejmujemy ile ubyło... i mamy wynik :)); 27/20 = 1 7/20 (jeden i siedem dwudziestych) - wynik zamieniam na liczbę mieszaną; 1 7/20 = 1 35/100 (jeden i trzydzieści pięć setnych) = 1,35 kg. - liczbę mieszaną zamieniam na ułamek dzięsietny; Odp.: Mięso po upieczeniu ważyło 1,35kg. LICZĘ NA NAJ! :)