1. Babka wielkanocna 2.Składniki: Ciasto: 1kg mąki, kostka margaryny, 1 1/2 szklanki cukru, 8żółtek, 10 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, 15 dag rodzynek. Lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, pół cytryny 3. Wymieszać drożdże i łyżkę mąki z odrobiną mleka. Odstawić masę do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do nich mąke, resztę mleka i wyrosnięte drożdże. Całość wymieszać. 4.Rozpuścić margarynę i wlać ją do gotowej masy. Wymieszać ciasto. Nastepnie dodać obtoczone w mące rodzynki. Ciasto przelać do dużej formy. 5.Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piec około 30 minut. 6.Po upieczeniu ciasta przygotować lukier. Ubić na sztywną pianę białko z cukrem pudrem, Nastepnie dodać do niej kilka kropel sku z cytryny. 7.Nałożyć lukier na ciasto. Liczę na naj ;D
1. Babka wielkanocna. 2. Składniki: Ciasto: 1kg mąki, kostka margaryny, 1 1/2 szklanki cukru, 8żółtek, 10 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, 15 dag rodzynek. Lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, pół cytryny 3. Wymieszać drożdże i łyżkę mąki z odrobiną mleka. Odstawić masę do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do nich mąke, resztę mleka i wyrosnięte drożdże. Całość wymieszać. 4. Rospuścić margarynę i wlać ją do gotowej masy. Wymieszać ciasto. Nastepnie dodać obtoczone w mące rodzynki. Ciasto przelać do dużej formy. 5. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piec około 30 minut. 6. Po upieczeniu ciasta przygotować lukier. Ubić na sztywną pianę białko z cukrem pudrem, Następnie dodać do niej kilka kropel soku z cytryny. 7. Nałożyć lukier na ciasto. Chyba będzie dobrze ;) Liczę na naj ! :D