Napisz wyjaśnienie do doświadczenia z płynem nienewtonowskim DAJĘ NAJ PLS

Napisz wyjaśnienie do doświadczenia z płynem nienewtonowskim DAJĘ NAJ PLS
Odpowiedź

Mieszanina mąki ziemniaczanej z wodą jest przykładem cieczy (płynu) nieniutonowskiej, czyli stanu pośredniego między cieczą a ciałem stałym. Podczas mieszania mąki ziemniaczanej z wodą, woda dostaje się pomiędzy cząsteczki skrobi, rozrywając częściowo jej wiązania. Jeśli siły są duże lub zmieniają się bardzo szybko to woda jest wtedy wypierana i tworzy się ze skrobi uporządkowana struktura. Fachowo można powiedzieć, że wraz ze wzrostem siły nacisku zwiększa się lepkość takiego płynu. Gdy więc nie ma siły nacisku płyn nieniutonowski zachowuje się tak jak ciecz, rozpływając się po całym naczyniu. Jeśli siły są duże lub zmieniają się bardzo szybko, to ze skrobi tworzy się uporządkowana struktura i ciecz nieniutonowska jest sztywna. Cieczami nieniutonowskimi są również: roztwór skrobi kukurydzianej, jogurt, pasta do zębów i stopione polimery oraz emulsje. Podobnie zachowują się również ruchome piaski.

Dodaj swoją odpowiedź