1. Proszę o napisanie charakterystki tłuszczów ciekłych 2. Dlaczego ciężko się pierze w twardej wodzie?

1. Proszę o napisanie charakterystki tłuszczów ciekłych 2. Dlaczego ciężko się pierze w twardej wodzie?
Odpowiedź

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe (forma ciekła) Nienasycone kwasy tłuszczowe, zwane też olejami, obecne są w pokarmie roślinnym i w rybach i nie przyczyniają się do podnoszenia poziomu cholesterolu we krwi. Można je podzielić na: - jednonienasycone (posiadające jedno wiązanie wielokrotne) - zawierają je m.in.: oliwa z oliwek i olej słonecznikowy *-wielonienasycone (posiadające kilka wiązań wielokrotnych) - obecne są w orzechach, oleju sojowym oraz oleju kukurydzianym. 2. krótko o twarej wodzie .. Jest to taka woda, w której stwierdza się obecność składników mineralnych, głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów, krzemianów wapnia i magnezu. odp.: Woda twarda utrudnia pienienie się środków piorących oraz powoduje powstawanie kamienia kotłowego lub korozję kotłów parowych. lub... Osady te powoduje ogromne straty energii (do 30%) i niszczą kosztowną armaturę sanitarną. Pranie w twardej wodzie powoduje osadzanie się wapnia na włóknach tkanin co objawia się szybkim ich zużywaniem oraz niezadowalającym efektem prania. Mam nadzieje że, pomogłam :]

1.Tłuszcze ciekłe są źródłem energii w pożywieniu, także dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, oraz niektórych witamin (rozpuszczalnych w tłuszczach(A, D, E, K). W pokarmie który spożywa człowiek wartośc energetyczna zawierająca tłuszcze nie powinna przekraczac 25%. Tłuszcze stanowią element budulcowy komórki i tkanek ludzkich. 2.

Dodaj swoją odpowiedź