W celu przygotowania zalewy do kiszenia ogórków do jednego litra(1dm3)wody dodaje sie 3 łyżki stolowe (40g) soli kuchennej.Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.

W celu przygotowania zalewy do kiszenia ogórków do jednego litra(1dm3)wody dodaje sie 3 łyżki stolowe (40g) soli kuchennej.Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.
Odpowiedź

Ms = 40g Mr = Mw + Ms = 1000 + 40 = 1040g Cp = Ms/Mr * 100% Cp = 40/1040 * 100% Cp = 4000/1040 Cp = 3,85 % Odp: Stęzenie % tego roztwpru wynosi 3, 85 %

Zaczynamy od oznaczeń. ms - masa substancji rozpuszczonej (czyli ilość wsypanej soli) mr - masa roztworu (czyli masa całości) Cp - stężenie procentowe (czyli to czeo szukamy) Cp = ms/mr * 100% ms = 40g mr = ms + mrozp(masa rozpuszczalnika) = 40g + 1dm3 * dH20 (gęstość wody)= 40g+1000g = 1040g Podstawiamy wszystkie dane do wzoru Cp = 40g/1040g *100% ≈0.0385 * 100% ≈ 3,85% Oto nasze stężenie procentowe. Gdyby pojawiły się jakieś pytania lub niedomówienia dotyczące rozwiązania czekam na wiadomość wewnętrzną. :)

Dodaj swoją odpowiedź