Ciasto czekoladowe na oleju: 1 szklanka cukru 1 jajko płaska łyżeczka sody jeden i jedna druga szklanki mąki 3 łyżki kakao półtora szklanki oleju 1 szklanka maślanki lub mleka kwaśnego olejek rumowy Wszystko wymieszać wylac na posmarowana maslem blaszke Mam nadzieje ze pomoglam Licze na naj xd:)
Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski.Składniki:5 jaj1,5 szkl. cukru2,5 szkl. mąki pszennej1 szkl. oleju1 szkl. wody lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta3 łyżki mąki pszennej3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Wlewać na środek tortownicy ciasto ciemne na przemian z jasnym (lub nakładać, na przemian, po parę łyżek ciemnego i jasnego ciasta). Piec w nagrzanym piekarniku około 60min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.Smacznego .Uwaga: 1 szklanka= 250ml.Czas przygotowania:około 30 min.Czas pieczenia:około 60 min.Liczba porcji:około 16Trudność:łatweKoszt:niski