Opisz mechanizm wchłaniania produktów trawienia cukru, wykaż 4 cechy budowy jelita cienkiego będące przystosowaniem do wchłaniania składników odżywczych.

Opisz mechanizm wchłaniania produktów trawienia cukru, wykaż 4 cechy budowy jelita cienkiego będące przystosowaniem do wchłaniania składników odżywczych.
Odpowiedź

1. amylaza slinowa oraz amylaza trzustkowa dzialja tak ze od czasteczki wielocukru np skrobi ,kolejno odczepiane sa czasteczki maltozy .. produkt koncowy czyli gluzkoza wchlaniana jest przez enterocyty do naczyc krwionosnych kosmkow jelitowych. 2.jelito cienkie zbudwane jest z blony sluzowej - wytwarza ona sluz ktory ultawia przesuwanie sie pokarmu kosmki jelitowe - poprawia przesuwanie sie pokarmu i wchlanianie niektorych substanji. blona podsluzowa - znajduja sie w niej liczne naczynia krwionosne , limfatyczne , nerwy blona miesniowa - skurcze parystaltyczne przesuwaja pokarm w przewodzie pokarmowym blona zewnterzna - funkcja ochronna ,

Dodaj swoją odpowiedź