Wymień pięć gatunków grzybów jadalnych i ich trujące odpowiedniki

Wymień pięć gatunków grzybów jadalnych i ich trujące odpowiedniki
Odpowiedź

1. Podgrzybek złotawy (jadalny) Podgrzybek brunatny (jadalny) Borowika ceglastoporego można pomylić z borowikiem ponurym, który też sinieje po uszkodzeniu! 2. Borowik szlachetny -rodzina borowikowate (bardzo smaczny grzyb jadalny) Najczęściej borowik szlachetny jest mylony z goryczakiem żółciowym. 3. Koźlarz babka -rodzina borowikowate (jadalny). Najczęściej amatorzy zbierania grzybów mylą koźlarza z goryczakiem żółciowym.4. Czubajka kania – rodzina bedłkowatych. Niedoświadczeni grzybiarze, a nawet znawcy, często mylą jadalne kanie ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym5. Pieprznik jadalny potocznie nazywany „kurka”(wyśmienity grzyb jadalny). Bardzo podobnym grzybem do kurki jest lisówka pomarańczowa zwana wśród grzybiarzy fałszywą kurką.  

Dodaj swoją odpowiedź