Zrobione ✓ CUKRY - są to ZWIĄZKI ORGANICZNE, zbudowane z węgla, wodoru oraz tlenu. Dzielimy je na CUKRY PROSTE - DWUCUKRY - CUKRY ZŁOŻONE SOLE MINERALNE - są to ZWIĄZKI NIEORGANICZNE utworzone z MAKROELEMENTÓW oraz MIKROELEMENTÓW. Pełnią funkcję regulującą oraz budulcową. WITAMINY - są to ZWIĄZKI ORGANICZNE, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać, dlatego konieczne jest dostarczanie ich wraz z pokarmem. Pełnią one funkcję regulującą ich budowa jest zróżnicowana. TŁUSZCZE - są to ZWIĄZKI ORGANICZNE zbudowane z węgla, wodoru oraz tlenu. Pełnią one funkcję budulcową, zapasową oraz energetyczną. BIAŁKA - są to ZWIĄZKI ORGANICZNE zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu oraz siarki. BIAŁKO jest budowane przez AMINOKWASY. BIAŁKO jest podstawowym materiałem budulcowym. ENZYMY są specyficznymi BIAŁKAMI, bez których nasz organizm nie byłby w stanie przeprowadzić podstawowych procesów życiowych. WODA - jest to ZWIĄZEK NIEORGANICZNY, zajmuje 70-80 % masy żywych organizmów, stanowi środowisko życia wielu organizmów, jest dobrym rozpuszczalnikiem - dlatego transportuje wiele substancji, pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Pozdrawiam Oscar
Spośród wymienionych poniżej składników pokarmu zaznacz związki organiczne :
- cukry
- sole mineralne
- witaminy
- tłuszcze
- białka
- woda
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź