Co się dzieje, kiedy spożywam posiłki? Osad nazębny to ściśle przylegający, miękki i zawierający bakterie nalot, który tworzy się na zębach każdego, przez cały czas. Ma tendencję do tworzenia się przy dziąsłach i między zębami i jest główną przyczyną próchnicy zębów. Osad nie jest szczególnie szkodliwy dla zębów tak długo, jak nie jemy lub nie pijemy czegoś słodkiego lub z zawartością skrobi – od tego momentu bakterie w osadzie nazębnym produkują kwasy osadowe. Kwasy te atakują powierzchnię zębów, a także potrafią rozpuszczać twarde minerały w szkliwie zębów i narażać zęby na ryzyko próchnicy. Nawet bezcukrowe napoje mogą zawierać kwasy, które przyczyniają się do erozji szkliwa zębów. Te kwasy są inne od tych, które powodują próchnicę, i erozja może pojawić się nawet na zębach wolnych od osadu nazębnego.
omów etapy powstania próchnicy zębów i wyjaśnij w jaki sposób można jej zapobiec
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź