jak sama nazwa wskazuje mają wzmacniać i poprawiac smak, zapach lub jedno i drugie (czyli zamaskować to badziewie, wypełniacze, które dodano aby produkt był tani)jest to grupa substancji ujetych w wykazie E np: E 620 kwas glutaminowy - w produkcji sosów w proszku zupach i daniach instant,wędlinach oraz konserwach miesnych. W dużych dawkach powoduje degeneracje komórek nerwowych w wyniku otwarcia kanałów wapniowych, nie powinien być stosowany u dzieci poniżej 12 lat. E 621 glutaminian sodu dodawany do mięs wedlin i warzyw, najczęściej do przypra sypkich, koncentratów obiadowych i zupek w proszku. W dużych ilościach może wywoływać bóle głowy nudności,przyspieszone tetno, mrowienie twarzy i kończyn górnych. E622 -glutaminian potasu- podobnie jak E 621 E 623 diglutaminia wapnia- podobnie jak E 621 ale od lat 12 pomimo, że równiez uważany jest za składnik nie szkodliwy i niema podanej dziennej ilości spożycia E 951 -aspartam -jako składnik słodzików i produktów dla diabetyków, do deserów, aromatyzowanych napojach alkoholowych, dżemach, galaretkach, marmoladach, gumie do żucia, lodach i piwie bezalkoholowym. Dopuszczalna dawka dzienna 40 mg/kg masy ciała, niebezpieczny dla ludzi z fenyloketonurią i dla dzieci chorych na padaczkę. u zdrowych spożyty w nadmiarze może powodować ostre bóle głowy. E 634 rybonukleotydy wapnia- w produktach czipsów smakowych i w gotowych i owocowych wyrobach ciastkarskich. Dozwolony po 12 roku życia, niewskazany dla astmatyków i uczulonych na aspiryne. Może powodowac zmiany skórne jak wysypka, swędzenie, nadpobudliwość i zmiany nastrojów, choć uważany jest za nieszkodliwy i nie ma podanej dziennej dawki. E 635 rybonukleotydy disodowe-łagodzi niepożądane posmaki, uzywany do czipsów, ciast i produktów instant. Izolowany z ryb i wodorostów, szkodliwy, może wywoływać negatywne zmiany podobne do E 634. szkodliwiedziała też na osoby chorujące na dne moczanową i mające chore nerki, niedozwolony dla noworodków i dzieci, zabroniony w niektórych krajach. Mozna też zaliczyć inne substancje do ulepszaczy np poprawiajace konsystencję - zagęszczacze (jogurty,lody), regulujące kwasowość, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, substancje żelujące i stabilizatory choć bezpośrednio nie nadają lepszego smaku to jednak poprawiaja jakość produktów i przedłużają ich świeżość choć dodawane są w śladowych ilościach ze wzgledu na szkodliwy charakter dla zdrowia.
Wypisz cele substancji wzmacniających smak i zapach oraz ich działanie na organizm człowieka.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź