1 . autotrofizm - zdolność do samodzielnego wytwarzania potrzebnych do życia i rozwoju organizmu substancji organicznych z substancji nieorganicznych wykazywana przez rośliny zielone i niektóre bakterie . heterotrofizm - odżywianie się związkami organicznymi pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. 2. - Zaopatruje organizm w składniki potrzebne do budowy i odbudowy komórek i tkanek nowych oraz zastępowania i odbudowy komórek uszkodzonych. - Pożywienie dostarcza składników koniecznych do wytwarzania energii potrzebnej dla zachowania funkcji fizjologicznych człowieka oraz aktywności jednostki i innych czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne. - Dostarcza składników potrzebnych do podtrzymywania procesów regulujących zachodzące w organizmie przemian biochemicznych. 3. -sole mineralne - ciemnym pieczywo, szpinak, brokuły, mleko, jabłka -wodę - owoce ( np jabłka, mandarynki , cytryny ) i warzywa ( np. pomidor , ogórek , dynia ) -witaminy - mleko , chleb razowy , groszek , banany , cytryna , dzika róża , -węglowodany- białe pieczywo ( np. bułki , chleb ) , ziemniaki .
Odżywianie i jego rodzaje:
1. auto i heterotrofizm
2. rola składników pokarmowych dla człowieka
3. przykłady składników pokarmowych zawierających
-sole mineralne
-wodę
-witaminy
-węglowodany
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź