Korzyści: *tworzenie nowych gatunków roślin uprawnych *uzyskanie roślin o wyższej wydajności plonów *większa odporność na szkodniki, warunki pogodowe oraz pestycydy *można tworzyć rośliny o smaczniejszych owocach lub zawierające więcej witamin *wprowadzając do bakterii geny ludzkie można uzyskać kolonie produkujące ludzkie białka *transgeniczne kozy w których mleku byłyby produkowane niezbędne dla chorych ludzi białka *terapia genowa Zagrożenia: *ludzie boja się jeść żywność modyfikowaną genetycznie *klonowanie ludzi jest wysoce nieetyczne *możliwość użycia inżynierii genetycznej przez terrorystów i wytworzenie nowego rodzaju śmiertelnych wirusów lub bakterii przeciwko którym nie ma szczepionki i użycia ich jako broni biologicznej. Bioterroryści mogą w ten sposób zmodyfikować też np. bakterie wąglika lub dżumy, albo wirusy ospy prawdziwej i gorączek krwotocznych (np. Ebola) *wprowadzając nowy gen w niewłaściwe miejsce można uszkodzić prawidłowo działający gen, a nawet doprowadzić do wywołania nowotworu *podawane obce wektory wirusowe mogą powodować silna odpowiedź odporną organizmu. Z tego powodu po zastosowaniu eksperymentalnej terapii genowej w 1999 roku zmarł Jesse Gelsinger
1.Organizmy zmodyfikowane genetycznie – korzyści i zagrożenia. 2.Struktura i funkcjonowanie ekosystemu. 3.Omówić wybrane zagadnienie dotyczące ochrony środowiska. 1 temat do wyboru.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź