Proszę o rozwiązanie w miarę możliwości dwóch recept :) 1) Rp. 1% Ichtioli 50,0 D.S. zewnętrznie (do przemywań 1-5%) 2) Rp. (PROSZKI) Hydroxizinum 2mg Sacchar lactis g.s D.t.d. N stopni 6 D.S. 2x dziennie 1 proszek dla dziecka 3 lata.

Proszę o rozwiązanie w miarę możliwości dwóch recept :) 1) Rp. 1% Ichtioli 50,0 D.S. zewnętrznie (do przemywań 1-5%) 2) Rp. (PROSZKI) Hydroxizinum 2mg Sacchar lactis g.s D.t.d. N stopni 6 D.S. 2x dziennie 1 proszek dla dziecka 3 lata.
Odpowiedź

Rp.1 1% roztwór  tzm 1g - 100g x  -  50g x= (1g*50g)/100g = 0,5g ichtiolu 50 g - 0,5g = 49,5 g wody FP  1-5%   >   Rp 1%   można wykonać Na papierku celuloidowym odważamy 0,5g ichtiolu. Na wadze do płynów odważamy 49,5 wody destylowanej i (rozcieńczamy) rozpuszczamy ichtiol. Przenosimy roztwór do wytarowanej butelki. Rp.2 2mg = 0,002g hydroksyzyny na jeden proszek czyli każdy proszek należy uzupełnić mleczanem sacharozy do 0,1g. 0,1g - 0,002g = 0,098g masa mleczanu w 1 proszku Ponieważ jest 6 proszków to obie substancje mnożymy 0,002 * 6 = 0,012 g hydroksyzyny do masy proszkowej 0,098 * 6 = 0,588 g mleczanu sacharozy do masy proszkowej sprawdzam dawkowanie: ja mam podane, że doustnie z FP dawki zwykle stosowane dla hydroksyzyny to dj=0,4 dd=1,2 ale musisz sprwdzić co wam kobieta podała albo w farmakopei jeśli masz możliwość. Gdyby były inne liczby to tylko popraw rachunki. dla 3 letniego dziecka wzór Yanga Ddzj = 3 lata/(3lata+12)  * 0,4g = 3/15 * 0,4g = 0,2*0,4g = 0,08g    Ddzd = 3 lata/(3lata +12) *1,2g = 0,2 * 1,2g = 0,24g     dj z FP 0,08g  >  dj z Rp  0,002g dd z FP 0,24g > dd z Rp 0,002g (bo 1 proszek dziennie) Ponieważ cukier  jest substancją pulchną to potrzebne są większe opłatki skrobiowe niż  1-dynki bo nie gardzo da sie "ubić"przed zamknieciem proszku to do 2 tylko nie wiem czy połknie go 3-latka. [U nas jest tak, że nie można odważyć mniejszej substancji niż 0,02g więc najpierw odważyłabym sacharoze i dodała do niej hydroksyzynę ale w zasadzie zależy to od wagi bo proszkowa powinna ważyć do trzeciego miejsca po przecinku] Na papierku odważam 0,012g hydroksyzyny. Dobrze byłoby najpierw mieć coś do zatarcia możdzierza ,więc trzeba też odważyć 0,588g mleczanu sacharozy. Rozcieramy w moździerzu trochę pomagając sobie kartą celuloidową potem dodajemy hydroksyzynę także rozcieramy na jednolitą masę i uzupełniamy resztą cukru. Rozcieramy do uzyskania jednolitego proszku zgarniając z brzegów karta celuloidową. Rozsypujemy do przygotowanych opłatków skrobiowych ważąc każdy proszek -do 0,1g masy proszkowej.

Dodaj swoją odpowiedź