Kwasica może pojawić się, gdy proces chorobowy uszkodzi któryś z narządów uczestniczących w wydalaniu toksyn, np. płuca czy nerki. Nadmiar kwasów odkłada się w tkankach i wzrasta poziom pH krwi. Prawidłowa, odpowiednio zbilansowana dieta pomoże uniknąć ci tej choroby. Kwasica to stan zwiększonej kwasowości krwi, gdy pH krwi spada poniżej wartości 7,35. Kwasica może być spowodowana wzrostem stężenia kwasów (będących produktami przemiany materii) i/lub spadkiem stężenia zasad (dostarczanych z pożywieniem). Kwasica może być oddechowa lub metaboliczna (mleczanowa i ketonowa). O kwasicy mówimy, że jest wyrównana, gdy organizm nie dopuszcza do spadku pH krwi poniżej 6,8, oraz że jest niewyrównana, gdy zawiodą mechanizmy regulacyjne i pH krwi spada poniżej 6,8
napisz jakie substancje zaburzają równowagę w organizmie
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź