1.np. chroni nasze zęby 2.enzym trawienny 3.narząd przewodu pokarmowego 4.stanowi poloaczenie gardla z zoladkiem 5.jest najwiekszym narzadem jamy brzusznej 6.dawna nazwa amylazy ślinowej 7.enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz, rozkładający skrobię i inne wielocukry 8.część jelita cienkiego 9.enzym występujący głównie w trzustce, w postaci soku trzustkowego 10.proces łączenia dwóch nie mieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest cieczą
1.substancja otaczająca ząb 2.enzym trawienny, składnik soku żołądkowego, powodujący ścinanie się białka mleka 3.odcinek przewodu pokarmowego między przełykiem a jelitem 4.odcinek przewodu pokarmowego łączący gardło z żołądkiem 5.narząd wydzielający żółć 6.enzym trawienny znajdujący się w ślinie 7.enzym rozkładający wielocukry-skrobię i glikogen 8.początkowy, łączący się z żołądkiem odcinek jelita cienkiego 9.enzym wytwarzany przez trzustkę rozkładający tłuszcze właściwe 10.proces prowadzący do powstania trwałej emulsji ODŻYWIANIE-dostarczanie organizmowi substancji niezbędnych do rozwoju i wzrostu
1.Postawową funkcją ....... zębów jest ochrona funkcja ochronna 2.enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego 3.Stanowi część układu pokarmowego jego rolą jest trawienie 4.przewód mięśniowo-błoniasty o podłużnym przebiegu; łączy gardło z żołądkiem. 5.wieloczynnościowy organ gruczołowy o wadze 1,5 kg leżący głównie w prawym nadbrzuszu. Składa się z płatów prawego (większego) i lewego. Ma wypukłą powierzchnię przeponową i wklęsłą powierzchnię trzewną (dolną) 6.enzym trawienny występujący w ślinie, rozkładający cukry złożone (np. skrobię). 7.est enzymem, którego aktywność daje się wykazać w surowicy krwi oraz w moczu. Jest produkowana głównie przez trzustkę, ale powstaje też w gruczołach ślinowych, w śluzówce jelita cienkiego oraz w komórkach jajników i jąder. 8.rurowaty organ długości 25-30 cm, wychodzący z żołądka i stanowiący początkowy odcinek jelita cienkiego 9. trawienny enzym trzustkowy, powodujący rozkład tłuszczów. 10.proces łączenia dwóch nie mieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna jest cieczą, prowadzący do powstania trwałej emulsji. W organizmie człowieka zachodzi ona w dwunastnicy pod wpływem żółci i polega na rozbiciu dużych cząsteczek tłuszczy na mniejsze, bardziej przyswajalne w dalszej części układu pokarmowego