Właściwości: - fizyczne *stan skupienia stały *biała *krystaliczna *słodka *bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie *odczyn obojętny *temperatura topnienia 140°C *nierozpuszczalna w etanolu. - chemiczne *palna *reaguje z wodorotlenkiem miedzi dając związek kompleksowy (barwa lazurowa) *posiada właściwości redukujące (ulega reakcji dla cukrów redukujących). CH2OH-(CHOH)4-CHO + 2Cu(OH)2 → CH2OH-(CHOH)4-COOH + Cu2O + 2H2O Wodorotlenek miedzi(II) (barwa niebieska) pod wpływem glukozy rozkłada się do czerwonego tlenku miedzi (I). Zastosowanie: -w medycynie: m.in. jako środek wzmacniający serce, w schorzeniach wątroby, do konserwowania krwi -przemysł spożywczy: wyroby cukiernicze -przemysł włókienniczy: m.in. barwienie skór. Występowanie: owoce (szczególnie winogrona), miód (jest bardziej charakterystyczny dla fruktozy). Glukoza (w przeciwieństwie do fruktozy) odbarwia wodę bromową w obecności kwaśnego węglanu sodu.
Funkcje glukozy
ps.Jak nie wiecie to nie róbcie ;)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź