sa głównym żródłem energii
funkcje cukrów: zapasowe – podczas wieloetapowego spalania 1 g glukozy w komórkach wyzwala się 17,2 kJ energii. U roślin magazynem energii jest głównie skrobia i inulina, a u zwierząt oraz ludzi glikogen transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza budulcowa (celuloza, hemiceluloza) wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek. hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza).
Cukry są bardzo rozpowszechnione w świecie organicznym, a w szczególności roślinnym. Służą głównie jako Materiał budulcowy i zapasowy, źródło energii oraz intermediaty w szlakach metabolicznych (fosforanowe Estry węglowodanów). V. Znaczenie cukrów dla gospodarki Cukry stanowią Surowiec do produkcji: -żywności (m.in. Glukoza, Sacharoza, skrobia) -leków (m.in. Glukoza, sacharoza) -tkanin (m.in. Glukoza, celuloza) -papieru (celuloza) -włókien sztucznych (m.in. celuloza) -materiałów wybuchowych -lustra i bańki choinkowe (glukoza) -klej (skrobia) -krochmal (skrobia) -proch bezdymny (celuloza) -lakiery (celuloza)