2(x+3)=10 3(x-1)+2=8 wytłumaczy mi ktoś jak się to oblicza ????

2(x+3)=10 3(x-1)+2=8 wytłumaczy mi ktoś jak się to oblicza ????
Odpowiedź

2 (x+3) = 10  2 * x + 2 * 3 = 10 2x + 6 = 10  2x = 10 - 6 2x = 4  /:2 x = 2  3 (x-1) + 2 = 8  3 * x - 1 * 3 + 2 = 8 3x - 3 + 2 = 8  3x = 8 + 3 - 2 3x = 11 - 2 3x = 9  /:3 x = 3  Wytłumaczenie: Nawias mnożymy przez liczbę stojącą przed nawiasem (trzeba pomnożyć każdą liczbę w nawiasie przez tą która stoi przed nawiasem) Musimy pamiętać że jeśli przenosimy "x" na jedną stronę a liczby na drugą i przechodzi to na drugą stronę znaku "=" zmieniamy liczbę na przeciwną (zmieniamy jej znak)  W razie jakichkolwiek wątpliwości skontaktuj się ze mną. 

Dodaj swoją odpowiedź