przygotuję informacje o witaminach: A , C, D, K, B2. Objawy niedoboru w orgaaniźmie

przygotuję informacje o witaminach: A , C, D, K, B2. Objawy niedoboru w orgaaniźmie
Odpowiedź

Witamina A- jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków i gruczołów,wpływa na prawidłowe widzenie oraz warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów.Występuje w mleku i jego przetworach, w jajach,tranie oraz w żółtych i czerwonych warzywach. Objawy niedoboru:tzw.kurza ślepota(ślepota zmierzchowa),łuszczenie się nabłonków,nadmierna suchość spojówki i rogówki oka,zaburzenie wzrostu. Witamina C-jest antyutleniaczem,ułatwia wchłanianie żelaza,zwiększa odporność.Występuje w świeżych warzywach(zwłaszcza kapustne),owoce czarnej porzeczki,owoce cytrusowe,oraz kiszonki. Objawy niedoboru:szkorbut,kruchość naczyń krwionośnych i krwawienia z nosa,niska odporność,obrzęk i bolesność stawów. Witamina D-powoduje odkładanie wapnia i fosforu w kościach oraz zębach,nasila wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego i utrudnia ich wydalanie.Występuje w mleku  i jego przetworach jajach,wątrobie,tworzona jest z prowitaminy pod wpływem promieni UV. Objawy niedoboru:u dzieci krzywica,u dorosłych osteoporoza. Witamina K-warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, uczestniczy w powstawaniu protrombiny w wątrobie.Występuje w zielonych warzywach liściastych,wątrobie,wytwarzana jest także przez florę jelitową. Objawy niedoboru:skłonność do krwawienia z nosa,dziąseł,wydłużenie czasu powstawania skrzepu po skaleczeniu. Witamina B₂-bierze udział w syntezie hemoglobiny,uczestniczy w oddychaniu komórkowym.Występuje w wątrobie,mięsie,jajach,mleku i jego przetworach,drożdżach. Objawy niedoboru:stany zapalne skóry i błon śluzowych jamy ustnej, łojotok,pękanie kącików ust tzw.zajady.

Dodaj swoją odpowiedź