pozytywne: dzięki nim przyroda nieożywiona może funkcjonować Bakterie wspomagają wiele roślin uprawnych (np. łubin, soja, fasola) pozwalając im rosnąć na mało żyznych glebach - Wychwytują one gazowy azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i przekształcają go w formę dostępną dla roślin - Bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy - Bakterie żyjące w jelicie człowieka pomagają rozłożyć nie strawione cząsteczki pokarmu, dostarczają też witaminy - Do wytwarzania kefirów, jogurtów oraz innych produktów mlecznych i kiszonych potrzebne są bakterie - Bakterie rozkładają zanieczyszczenia w biologicznych oczyszczalniach ścieków negatywne: - Bakterie wywołują wiele chorób, niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka (np. gruźlica, zapalenia płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują również zatrucia pokarmowe) - Przyczyniają się do psucia (gnicia) żywności - Niszczą wiele materiałów przemysłowych - Uwalniają azot od atmosfery
Negatywne są żródłem chorób, przez nie gnije żywność Pozytywne ,rozkładają papier , drewno, oczyszczają wody ścieki,rozkładają szczątki roślinne i zwierzęce,podnoszą żyzność gleby, do produkcji serów kefirów itp.
POZYTYWNE: -dzięki bakteriom przyroda nieożywiona może funkcjonować , - bakterie wspomagają wiele roślin , pozwalając im rosną na mało żyznych glebach - bakterie żyjące w układzie pokarmowym ułatwiają rozkład celulozy, -do wytwarzania kefirów , jogurtów oraz innych mlecznych i kiszonych produktów potrzebne sa bakteria, NEGATYWNE: - bakterie wywołują wiele chorób , np. gruźlica , zapalenia płuc - przyczyniają się do psucia żywności , - niszczą wiele materiałów przemysłowych -uwalniają azot z atmosfery Dobrze, bo nauczycielka sprawdzała :)))