zamrażanie to przejście z cieczy w ciało stałe. Przebiega w temperaturach ujemnych od -0 C
Rozmrażanie produktów zamrożonych jest to proces zmiany stanu stałego w ciekły zawartej w zamrożonych produktach wody, poprzez stopniowe podwyższanie temperatury wewnętrznej produktów i przywrócenie im ich własności naturalnych. Proces ten odbywa się przez doprowadzenie ciepła z zewnątrz. W wyniku przemiany fazowej i topnienia kryształów lodu następuje zmiana właściwości fizycznych produktów warunkująca m.in. ich przydatność technologiczną i konsumpcyjną. Ilość ciepła niezbędnego do całkowitego rozmrożenia produktu zależy od jego masy, zawartości wody , stopnia jej wymrożeniaw i może być obliczona w sposób przybliżony. Ilość ciepła potrzebna do rozmrożenia produktu odpowiada ilości ciepła odprowadzanego podczas zamrażania.
zamarzanie jest procesem przechodzenia substancji ze stanu ciekłego w stan stały .przebiega w temperaturach mniejszych od 0 stopni C.