Węglowodany w produktach pochodzenia roślinnego mają często postać skrobi(cukrów). Związek ten można wykryć w pokarmie za pomocą jodu, na przykład zawartego w jodynie. Zabarwia on skrobię na niebiesko.
dwom ziemniakom scielam gorna czesc "czapeczke". nastepnie wycielam ich srodki. kazdego z nich umiescilam w kubku. oblozylam wata. do jednego ziemniaka wlalam zimnej wody,a do drugiego nasycony roztwor cukru. oba ziemniaki przykrylam czapeczkami i odstawilam na kilka godz. po ok 6-7 h zauwazylam,ze ziemniak wypelniony woda stal sie jedrny,napecznial/nawodnil sie. woda zsotala wchlonieta. ziemniak z roztworem cukru stal sie miekki,pomarszczyl sie i skurczyl. stezenie soku komorkowego ziemniaka bylo wyzsze niz wody dlatego zostala ona zassana. z kolei w ziemniaku z cukrem nastapila odwrotna sytuacja. stezenie cukru bylo wyzsze, nic soku komorkowego,dlatego zmalala sila ssaca i nastapilo odwodnienie.