"Podział cukrowców" Potrzebuje najważniejszych informacji na temat podziału. Nie za długie, nie za krótkie. !!!!!!!!!!!!!!PILNE!!!!!!!!!!!!!!!

"Podział cukrowców" Potrzebuje najważniejszych informacji na temat podziału. Nie za długie, nie za krótkie. !!!!!!!!!!!!!!PILNE!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź

-> CUKRY PROSTE a)glukoza (cukier gronowy) - materiał odzywczy dla mózgu.W organizmie część ulega przemianie w glikogen. b)fruktoza - cukier owocowy (najsłodsza) c)galaktoza - nie występuje w wodzie,wchodzi w skład substancji mózgowej d)sacharoza - cukier biały,glukoza fraktoza e)maltoza - inaczej cukier słodowy,jest produktem wyjściowym do fermentacji alkoholowej w przemyśle piekarskim,piwowarskim f)laktoza - cukier mlekowy,glukoza galaktoza -> WIELOCUKRY-POLISAHARYDY (C6H10O5) a)skrobia - najwięcej w produktach zbożowych 70% dekstrynizajca - rozkład skrobi podczas ogrzewania na sucho do dekstryn i maltozy b)glikogen - pełni funkcję materiału zapasowego odkładanego w wątrobie i mięśniach,łatwo przekształca się w glukozę,dzięki temu utrzymywaney jest stały poziom we krwi HIPERGLIKIEMIA - za wysoki poziom glukozy we krwi HIPOGLIKEMIA - za niski poziom glukozy we krwi NORMOGLIKEMIA - stały poziom glukozy we krwi

sacharydy: 1. monosacharydy 2. sacharydy zlozone 1: diozy triozy: aldehyd glicerynowy, dihydroksyaceton tetrozy: erytroza pentozy: ryboza, deoksyryboza, rybuloza, liksoza, arabinoza, ksyloza heksozy: glukoza, mannoza, fruktoza, galaktoza 2.: a. oligosacharydy b. polisacharydy 2a: sacharoza laktoza maltoza izomaltoza celobioza trehaloza rafinoza 2b: skrobia glikogen celuloza inulina agar-agar

Dodaj swoją odpowiedź