-> CUKRY PROSTE a)glukoza (cukier gronowy) - materiał odzywczy dla mózgu.W organizmie część ulega przemianie w glikogen. b)fruktoza - cukier owocowy (najsłodsza) c)galaktoza - nie występuje w wodzie,wchodzi w skład substancji mózgowej d)sacharoza - cukier biały,glukoza fraktoza e)maltoza - inaczej cukier słodowy,jest produktem wyjściowym do fermentacji alkoholowej w przemyśle piekarskim,piwowarskim f)laktoza - cukier mlekowy,glukoza galaktoza -> WIELOCUKRY-POLISAHARYDY (C6H10O5) a)skrobia - najwięcej w produktach zbożowych 70% dekstrynizajca - rozkład skrobi podczas ogrzewania na sucho do dekstryn i maltozy b)glikogen - pełni funkcję materiału zapasowego odkładanego w wątrobie i mięśniach,łatwo przekształca się w glukozę,dzięki temu utrzymywaney jest stały poziom we krwi HIPERGLIKIEMIA - za wysoki poziom glukozy we krwi HIPOGLIKEMIA - za niski poziom glukozy we krwi NORMOGLIKEMIA - stały poziom glukozy we krwi
sacharydy: 1. monosacharydy 2. sacharydy zlozone 1: diozy triozy: aldehyd glicerynowy, dihydroksyaceton tetrozy: erytroza pentozy: ryboza, deoksyryboza, rybuloza, liksoza, arabinoza, ksyloza heksozy: glukoza, mannoza, fruktoza, galaktoza 2.: a. oligosacharydy b. polisacharydy 2a: sacharoza laktoza maltoza izomaltoza celobioza trehaloza rafinoza 2b: skrobia glikogen celuloza inulina agar-agar