-jama ustna: rozdrobnienie pokarmu, wymieszanie z śliną- ta zawiera enzymy, które zapoczątkowują trawienie skrobi- czyli bulka ulega częsciowemu strawieniu. Slina ulatwia równiez polkniecje jako zmiekcza pokarm i nadaje mu "poslizg" - w zoladku niskie pH, pepsynogen trawiący bialka czyli czesc wedliny ulega strawieniu - z zoladka do dwunastnicy, tu zmiana pH na zasadowe, w ktorym uaktywniaja sie enzymy trzustkowe: trawienie bialek, tluszczu i weglowodanow na "częsci pierwsze" czyli bulka= skrobia do cukrów prostych (glukoza); wedlina= bialka do aminokwasow, maslo= tluszcze do pojedynczych lancuchow. Tluszcze są rozbijane przez żólc tez w dwunastnicy. Tylko te elementy (glukoza, aminokwasy, lancuchy tl) ulegają wchlonieciu w dalszym odcinku przewodu pokarmowego. Salata to tez cukry ale wiazania miedzy nimi sa niedostepne do enzymow przewodu pokarmowego tzw blonnik. Dlatego nie ulega strawieniu a jedynie jako balast stymuluje i zwieksza motoryke przewodu pokarmowego.
w jamie ustnej zostaje rozdrobniona i jest wepne trawienie cukrow pozniej zostaje połknieta i trawia przez pzyelzk do zoladka gdzie jest wstepne trawienie bialka pozniej trafia do dwunastnicy gdzie jest koncowe trawienie