Węgorz, węgorz europejski (Anguilla anguilla), ryba z rodziny węgorzowatych, rzędu węgorzokształtnych, występująca w rzekach i jeziorach zachodniej i środkowej Europy, w południowo-wschodniej i środkowej części Oceanu Atlantyckiego i we wszystkich morzach europejskich. Osiąga 100-150 cm długości, ciężar do ok. 8 kg, samce, mniejsze od samic, mają długość 50-60 cm. Ubarwienie zazwyczaj ciemne, czasem niemal czarne, spód srebrzysty lub żółtawobiaławy. Skóra pokryta grubą warstwą śluzu, łuski drobne, elipsoidalne, głęboko osadzone. Duży otwór gębowy wyposażony w liczne zęby. Płetw brzusznych brak. Węgorz jest aktywny nocą. Żywi się głównie fauną denną i drobnymi rybami, potrafi połykać zdobycz stosunkowo dużych rozmiarów. Dorosłe osobniki wędrują z wód słodkich do morza. W celu odbycia tarła udają się do zachodnich rejonów Oceanu Atlantyckiego w okolice archipelagu Bermudy (Morze Sargassowe). Tarło odbywa się na głębokości 200-400 m, wg niektórych badaczy do 1000 m. Osobniki dorosłe po tarle giną. Larwy węgorza, zwane leptocefalami, przypominają przezroczyste listki wierzby, unoszone są przez Prąd Zatokowy (Golfstrom) w kierunku wschodnim i po upływie 2-3 lat docierają do przybrzeżnych wód europejskich, skąd następnie wchodzą do rzek, głównie na terytoriach Francji i Anglii. W czasie wędrówki leptocefale rosną, u jej końca osiągając ok. 7 cm długości. W wodach słodkich przebywają zazwyczaj 6-10 lat, niektóre osobniki nawet do 20. Są cenionymi rybami konsumpcyjnymi.
Napisz krótką notatkę na temat Węgorzy. ;)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź