Potrzebne mi 3 Diety losowe. Niezbyt skomplikowane moze byc Ctr C + v lecz nie moze byc ona zbyt dluga i skomplikowana najlepiej odchudzajaca ale moga byc rozne

Potrzebne mi 3 Diety losowe. Niezbyt skomplikowane moze byc Ctr C + v lecz nie moze byc ona zbyt dluga i skomplikowana najlepiej odchudzajaca ale moga byc rozne
Odpowiedź

dieta bezskrobiowa W skrócie dieta ta polega na całkowitym zrezygnowaniu ze skrobi i słodyczy w pożywieniu (lub znacznym ich ograniczeniu). W zamian dieta powinna być wzbogacona o białko. Nawiasem mówiąc przypomina więc troszkę słynną dietę Kwaśniewskiego - ale to nie jest to. Należy znacząco ograniczyć w pożywieniu: • chleb i produkty zbożowe • ziemniaki • makaron i ogólnie paste • ryż • produkty bogate w cukier • i ew. inne produkty bogate w skrobię Należy spożywać w dużej ilości: • mięso • jarzyny • owoce • jajka • ser żółty • ryby dieta dla 20 latka W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć: - białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory - wybierając produkty niskotłuszczowe; - węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach; - tłuszczów: masło, oliwa - w niedużych ilościach; - owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń. Chudniesz 2 kg w 5 dni. TWOJA DIETA Dzień pierwszy Śniadanie: - Pół kubeczka serka wiejskiego (100 g) ze szczypiorkiem, - Kromka ciemnego pieczywa. Drugie śniadanie: - Kubeczek jogurtu i kiwi. Obiad: - Zupa jarzynowa z ziemniakami, - Pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów. przepis- udko kurczaka, 1 łyżeczka jarzynki, 3 łyżki jogurtu - Jarzynkę wymieszać z jogurtem; posmarować kurczaka, ułożyć w aluminiowej folii; wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 min w temp. 200°C. Podwieczorek: - 2 świeże marchewki. Kolacja: - 2 plasterki szynki drobiowej, - Kromka pieczywa z masłem, - Sałatka z mieszanych warzyw. dieta tygodniowa Śniadanie: 100 g chudego białego sera, 1 jajko na twardo albo pasta: jajko na twardo utrzeć z twarożkiem, 1 cienka kromka pieczywa (25 g), kawa z mlekiem bez cukru (pół szklanki mleka 0,5 proc. tłuszczu). Obiad: 200 g ugotowanej lub usmażonej bez tłuszczu wieprzowiny, zielona sałata skropiona sokiem z cytryny, 2 małe ziemniaki, 2 łyżki budyniu. Kolacja: 2 cienkie plasterki żółtego sera (40 g), 1 kromka pieczywa cienko posmarowanego masłem lub margaryną, 1 średni owoc przed snem (jabłko, mandarynka, pomarańcza, wykluczony banan i winogrona ), herbata z mlekiem 0,5 proc. tłuszczu, bez cukru.

Dieta plaż południa (south beach) Dieta godna polecenia dla osób z dużą nadwagą, a także obarczonych ryzykiem choroby niedokrwiennej serca czy miażdżycy. Dość rygorystyczna, ale tylko w pierwszym jej okresie, później nieco "łagodnieje" i pozwala na większą swobodę. Zasada jest prosta: zmniejszasz ilość spożywanych węglowodanów (i oczywiście tłuszczów) kosztem białka, którego dostarczasz dużo więcej niż zwykle. Wszystko odbywa się w ten sposób, że dieta posiada jakby wytyczone trzy swoje etapy. Pierwszy trwa dwa tygodnie i jest najbardziej męczący i rygorystyczny. Następny trwa tyle czasu, ile potrzebujesz do uzyskania wymarzonej wagi. Tu możesz zjeść znacznie więcej produktów. Trzeci etap to już właściwie nie jest dieta, jak jedynie okres, w którym dbasz, by znów nie przytyć. Tak więc skupmy się na pierwszym etapie. Jeść należy trzy duże posiłki (do syta) i dwie przekąski. W tym czasie zabronione są następujące składniki: kefir, mleko, jogurt, marchew, buraki, alkohol, słodzone soki, owoce, ziemniaki, ryż, makaron, kukurydza, pieczywo, płatki śniadaniowe, słodycze i napoje z dodatkiem kofeiny (kawa, cola). Nie zaszkodzi z pewnością spożywanie takich produktów: ryby, jaja (ale nie dla osób z wysokim poziomem cholesterolu!), rośliny strączkowe, chude mięso, oliwa z oliwek, kakao, warzywa takie, jak: seler, ogórek, cukinia, sałata, kapusta, brokuły, szpinak, pomidory. W drugim etapie stopniowo i rozważnie włączasz w jadłospis takie produkty: owoce (ananas, arbuz, banany, soki - nie za często); a z warzyw drobną fasolkę oraz (od czasu do czasu) buraki, kukurydzę, marchew, ziemniaki; produkty zbożowe (pieczywo pszenne, makaron, ryż biały - rzadko), a także (okazjonalnie) czerwone wino i słodycze: dżemy niskosłodzone, lody, miód, gorzką czekoladę. W trzecim etapie nie musisz się niczego wystrzegać. Możesz jeść praktycznie wszystko, mając jednak na uwadze ciągłe kontrolowanie wagi. Nie powinnaś przesadzać z potrawami, które mają indeks glikemiczny wyższy niż 60. Jeżeli w tym czasie ponownie zdarzy Ci się przytyć, możesz z powrotem powrócić do pierwszego etapu, a gdy już uzyskasz oczekiwany efekt, ze spokojem przejdź znów do etapu trzeciego. Dieta proteinowa Dieta ta zalicza się do grona diet wysokobiałkowych ograniczających węglowodany. Jest ona niezwykle skuteczną metodą, która pomaga nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również, co jest niezwykle ważne, uniknąć efektu jo-jo i to do końca życia. Dieta bazuje na czystym białku, będącym głównym budulcem naszego organizmu, które do strawienia potrzebuje dużo energii, więcej, niż ono dostarcza. I te właśnie energię organizm pobiera z naszych zasobów tłuszczowych. Dieta proteinowa (protal) Dietę protal można nazwać kompleksowym sposobem żywienia, ponieważ oprócz etapu, kiedy zrzucamy zbędne kilogramy, mamy etap utrwalania i utrzymania wagi. Będąc na tej diecie nie będziemy odczuwać głodu, liczyć kalorii, a rezultaty przyjdą bardzo szybko. Twórca tej diety - doktor Pierre Dukan, wziął pod uwagę psychologiczne uwarunkowanie osoby odchudzającej. Dlatego na samym początku następuje szybka utrata dużej ilości kilogramów, aby pozytywnie nas zmotywować do dalszej walki o piękną sylwetkę. A oto 4 fazy diety proteinowej: Protal 1 Faza ataku prowadzona za pomocą diety czysto proteinowej pozwala na efektowny start przynoszący niemal tak błyskawiczne rezultaty jak głodówka lub dieta oparta na proteinach w proszku, ale bez ich wad i niebezpieczeństw. Protal 2 Faza równomiernego rytmu utraty wagi opiera się na naprzemiennej diecie proteinowej, która pozwala szybko dojść do upragnionej wagi. Protal 3 faza utrwalenia uzyskanej wagi i niedopuszczenia do pojawienia się efektu jojo, szyli szybkiego ponownego przybrania na wadze, to okres, w którym należy być szczególnie ostrożnym. Trwa dziesięć dni na każdy utracony kilogram. Protal 4 Faza definitywnej stabilizacji opiera się na prostej zasadzie, niezbędnej, by zachować uzyskaną wagę: jeden dzień ścisłej diety proteinowej w każdy czwartek do końca życia. Zalecenie ostre i niepodlegające żadnym negocjacjom, ale wystarczająco skuteczne i precyzyjne, aby można je było zaakceptować na tak długi czas. Opis fazy 1: W tym okresie, który trwa od jednego do dziesięciu dni możemy jeść produkty z ośmiu kategorii: * chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu, * podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek), * wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane, * owoce morza (skorupiaki i mięczaki), * drób oprócz kaczki i bez skóry, * chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe, * jaja, * chude produkty nabiałowe, * półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych, * środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie). Spośród tych ośmiu kategorii możemy dobrowolnie wybierać produkty bez żadnych ograniczeń, dowolnie je ze sobą łączyć i jeść o każdej porze dnia. Wszystko inne, czego nie ma na liście wyżej NIE WOLNO jeść, bez żadnych wyjątków. Zapewne po kilku dniach nasz jadłospis wyda nam się koszmarnie nudny, ale niech rekompensatą będą ubywające kilogramy i perspektywa, że inne produkty niebawem wrócą do naszego menu. Opis fazy 2: W tej fazie nadal jemy produkty z pierwszej fazy oraz dodajemy bez ograniczeń co do ilości i sposobu łączenia następujące surowe lub gotowane warzywa: pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler, brokuły, wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem, że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi. Poprzez okresy przestoju rozdzielone okresami przyspieszenia, przez serię podbojów z następującym po nich czasem odpoczynku, osiągniemy wyznaczony cel. Najskuteczniejszy i najbardziej odpowiadający rytm to 5/5, pięć dni czystych protein z następującymi po nich pięcioma dniami protein w połączeniu z warzywami. Nie jest to najłatwiejszy sposób, ale wysiłek się opłaca. A fakty są takie, że rytm ten przynosi najlepsze wyniki. Innym rozwiązaniem jest rytm 1/1, jeden dzień oparty tylko na proteinach na zmianę z dniem, w którym dodajemy warzywa. To tempo najlepiej odpowiada osobom z lekką nadwagą, poniżej 10 kg lub takim, którym brak silnej woli. Opis fazy 3: Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram. Jeśli straciliśmy 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dziesięć dni, co stanowi dwieście dni, czyli sześć miesięcy i dwadzieścia dni. W ten sposób każdy łatwo obliczy czas dzielący go od ostatecznej stabilizacji. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów: * pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej, * warzywa kuracji równomiernej, * jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni, * 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, * 40 gramów sera, * 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo, * udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej. Jako nagroda za stracone kilogramy w tej fazie dodatkowo mamy: * dwa odświętne posiłki w tygodniu. Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo * jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu. Najlepiej wybrać sobie konkretny dzień i się go trzymać. Opis fazy 4: Przechodzimy do normalnego sposobu odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, stosując zasady zdrowego odżywiania, i stosować raz w tygodniu dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie. Spożywać codziennie 3 łyżki stołowe otrąb owsianych. Zaniedbanie tych dwóch zasad, stanowiących jeden z filarów planu Protal, to gwarancja odzyskania całej utraconej wagi w niedalekiej przyszłości. Dieta Montignac Dieta lekarza Michaela Montignaca nie ogranicza ilości spożywanego pokarmu, ani nie liczy kalorii, polega na bardzo starannym wybieraniu pokarmów ze wszystkich grup: tłuszczów, węglowodanów i białek. Posiłki są tak komponowane, aby nie dopuścić do wysokiego poziomu cukru we krwi, ponieważ nadmiar insuliny potrzebny do jego obniżenia spowoduje, że organizm w anomalny sposób zacznie magazynować część tłuszczów z posiłku. Dlatego tak ważne jest, aby nie łączyć węglowodanów z tłuszczami w jednym posiłku. Dieta Montignac Aby nie dopuścić do niekontrolowanego wzrostu stężenia cukru we krwi, produkty wybiera się w oparciu o indeks glikemiczny. Im wyższa wartość tzw. indeksu glikemicznego w danym produkcie żywnościowym, tym szybciej rośnie poziom glukozy po jego zjedzeniu. Sukcesem diety Montignac jest przede wszystkim to, że nie musimy chodzić głodni, posiłki komponujemy w oparciu o szeroką gamę smacznych i zdrowych produktów. Badania naukowe wykazały, ze nawet u osób cierpiących na cukrzycę czy choroby układu naczyniowo - sercowego, stosowanie Metody Montignac może spowodować znacząca poprawę stanu zdrowia. Metoda Montignac zmienia nasze nawyki żywieniowe na takie, które pomogą nam schudnąć bez efektu jo-jo. Stosując metodę Montignaca pamiętajmy o kilku zasadach: * jemy 3 główne posiłki dziennie - 2 węglowodanowe i 1 tłuszczowy, * po posiłku węglowodanowym robimy 3 godz. przerwy po tłuszczowym 4 godz, * owoce jemy na czczo rano przed śniadaniem, * białka spożywamy proporcjonalnie do wagi ciała np: 70kg / 70g białek , * spożywamy posiłki węglowodanowo-białkowe lub tłuszczowo-białkoww, * unikać wszystkich dań przygotowanych z użyciem: mąki białej (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mąkę białą można zastąpić mąką z soczewicy lub grochem arabskim, a bułkę tartą parmezanem), * do każdego posiłku (poza owocami zjedzonymi na czczo), należy zjeść tyle warzyw, ile waży cały posiłek. Metoda Montignac dzieli się na dwie fazy: I faza: Jej długość zależy od liczby kilogramów, która chcemy strącić. Oprócz wybierania odpowiednich tłuszczów i białek, jej istotnym elementem jest spożywanie właściwych produktów węglowodanowych, o indeksie glikemicznym wynoszącym 35 IG lub mniej. Ma to zapewnić, że spożywane posiłki nie będą powodowały gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Uważne dobieranie produktów żywnościowych nie tylko zapobiega gromadzeniu przez organizm tłuszczu, ale także uruchamia mechanizmy rozkładające jego nadmiar i pozwalające na wykorzystanie go. Faza II: zachowanie prawidłowej masy ciała Także w tej fazie wybieramy węglowodany, opierając się na tabelach indeksu glikemicznego, tylko teraz możemy spożywać węglowodany o IG 50 lub niższym. Możemy także posłużyć się nowa metoda szacowania efektów spożycia węglowodanów, tak zwanym ładunkiem glikemicznym, łączącym informacje o indeksie glikemicznym produktu oraz ilości zawartych w nim czystych węglowodanów. Pozwala to na jedzenie rozmaitych pokarmów węglowodanowych, nawet tych o wysokim IG. Co możemy jeść: Owoce Większość owoców jadamy na 30 min przed śniadaniem do 400g. Wyjątkiem są owoce niefermentujace, jak truskawki, maliny, jeżyny, które można jeść do śniadania. Śniadania węglowodanowe: - chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, warzywami, dżemem z fruktozą, - płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%). Można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem, - pieczone jabłka. Można zrobić ryż zapiekany z jabłkami, piernik czy ciasteczka owsiane, - zamiast chleba z mąki z pełnego przemiału, można zjeść pieczywo typu Wasa lub żytnie, - omlet z białek jajek, mleka i odrobiny mąki -pasty z warzyw strączkowych, -nabiał do 1.5% tłuszczu, dżemy słodzone tylko i wyłacznie fruktozą Obiady tłusczowe: -kurczak, indyk, sery żółte, sery pleśniowe, chude ryby (wyjątek: tuńczyk w sosie własnym zaliczamy do posiłku węglowodanowego), jaja, surowe i gotowane na parze warzywa (bez gotowanych marchewek, ziemniaków, buraków, kukurydzy i groszku), smażone na oliwie (wyłącznie oliwa z oliwek i tez w niewielkich ilościach), -sosy na bazie wywaru z mięsa i śmietany, oleje, oliwki, Obiady węglowodanowe: -ryż, makaron z mąki durum bez jajek, -surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, ziemniaków, buraków, kukurydzy i groszku), -chude ryby, soczewica, groch, soja, -bez dodatku tłuszczy! Kolacja: -lżejsza wersja obiadu.

Dodaj swoją odpowiedź