1. Zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do rozwoju organizmu. Jej podstawą są węglowodany (pieczywo, kasze, makarony, patki owsiane, ziemniaki oraz warzywa i owoce), tłuszcze (margaryna, oliwa, olej) oraz białko (nabiał, jaja, mięso i ryby).
Dieta zbilansowana, to dieta zróżnicowana, czyli dostarczanie organizmowi różnych pokarmów, różnych składników odżywczych.Zbilansowana dieta jest niezbędna dla zdrowia. Najwięcej błonnika występuje w warzywach oraz owocach, pomaga on oczyszczać jelita z zalegających w nim resztek jedzenia, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit i wzmaga ich ruchy perystaltyczne.
zbilansowana dieta to taka, która jest bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.Ludzki organizm potrzebuje codziennie do prawidłowego funkcjonowania ok. 60 składników odżywczych, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Podstawą zbilansowanej diety jest spożywanie odpowiednich ilości pokarmów z pięciu grup produktów: pieczywo, produkty zbożowe i ziemniaki warzywa i owoce mięso i ryby mleko i produkty mleczne tłuszcze i cukry Nie istnieje jeden produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach i proporcjach. Tylko łączenie i wykorzystywanie wielu różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety. Właściwe proporcje w żywieniu najlepiej jest osiągnąć, stosując się do zasad: jeść regularnie posiłki i przekąski, urozmaicając je codziennie; jeść dużo produktów bogatych w błonnik i skrobię; nie spożywać zbyt wiele tłuszczu; nie jeść często produktów zawierających duże ilości cukru; wybierać te pokarmy, które zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych; pijąc alkohol, zachowywać umiar; stosować umiarkowane ilości soli do gotowania; unikać solenia potraw przy ich przyrządzaniu oraz przy stole; jeść tyle, aby utrzymywać stałą wagę; pamiętać, że nie tylko posiłki, ale także przekąski decydują o osiąganych proporcjach w spożywaniu różnych grup produktów.