1.Wyjaśnij co to jest dieta zbilansowana? 2. Wyjaśnij na czym polega wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego przez błonnik.

1.Wyjaśnij co to jest dieta zbilansowana? 2. Wyjaśnij na czym polega wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego przez błonnik.
Odpowiedź

1. Zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do rozwoju organizmu. Jej podstawą są węglowodany (pieczywo, kasze, makarony, patki owsiane, ziemniaki oraz warzywa i owoce), tłuszcze (margaryna, oliwa, olej) oraz białko (nabiał, jaja, mięso i ryby).

Dieta zbilansowana, to dieta zróżnicowana, czyli dostarczanie organizmowi różnych pokarmów, różnych składników odżywczych.Zbilansowana dieta jest niezbędna dla zdrowia. Najwięcej błonnika występuje w warzywach oraz owocach, pomaga on oczyszczać jelita z zalegających w nim resztek jedzenia, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit i wzmaga ich ruchy perystaltyczne.

zbilansowana dieta to taka, która jest bogata we wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach.Ludzki organizm potrzebuje codziennie do prawidłowego funkcjonowania ok. 60 składników odżywczych, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Podstawą zbilansowanej diety jest spożywanie odpowiednich ilości pokarmów z pięciu grup produktów: pieczywo, produkty zbożowe i ziemniaki warzywa i owoce mięso i ryby mleko i produkty mleczne tłuszcze i cukry Nie istnieje jeden produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach i proporcjach. Tylko łączenie i wykorzystywanie wielu różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety. Właściwe proporcje w żywieniu najlepiej jest osiągnąć, stosując się do zasad: jeść regularnie posiłki i przekąski, urozmaicając je codziennie; jeść dużo produktów bogatych w błonnik i skrobię; nie spożywać zbyt wiele tłuszczu; nie jeść często produktów zawierających duże ilości cukru; wybierać te pokarmy, które zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych; pijąc alkohol, zachowywać umiar; stosować umiarkowane ilości soli do gotowania; unikać solenia potraw przy ich przyrządzaniu oraz przy stole; jeść tyle, aby utrzymywać stałą wagę; pamiętać, że nie tylko posiłki, ale także przekąski decydują o osiąganych proporcjach w spożywaniu różnych grup produktów.

Dodaj swoją odpowiedź