a) często myć ręce,chronić się przed chorymi b) często myć ręce,nie jeść nic surowego c)nie jeść nic surowego
Zapobieganie chorobom bakteryjnym: -przestrzeganie higieny osobistej -szczepienia Zapobieganie zarażeniu się tasiemczycą: -Jedzenie sprawdzonego mięsa i dokładne dogotowywanie go -brak kontaktu z chorymi Zapobieganie zarażeniu się glistnicy : -Picie przegotowanej wody i dobrze dogotowanego jedzenia -przestrzeganie zasad higieny -odrobaczanie zwierząt domowych
a)mycia rąk, owoców (zachowania higieny) i szczepionek, ograniczenia kontaktu z chorym,nie można zbytnio się przemęczać- Jeśli się zbytnio przemęczymy to nasz organizm nie będzie miał wystarczająco energii by walczy z zarazkami. b)Podstawowe czynności to zapobieganie wkładaniu do buzi rąk ubrudzonych ziemią, znalezionych kamyczków, gałązek, mycie rąk przed posiłkiem, po skorzystaniu z toalety i zabawach ze zwierzętami,Do picia należy podawać tylko wodę przegotowaną, Dokładnie myć warzywa i owoce, Nie podawać dziecku surowego ani niedogotowanego mięsa, Regularnie odrobaczać zwierzęta domowe( pies, kot) c) Człowiek zakaża się przez spożycie pokarmów zanieczyszczonych jajeczkami z larwami. Jaja pasożyta znajdują się zwykle w kale innego żywiciela. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez połknięcie jaj, przenoszonych przez brudne ręce, zanieczyszczony kałem pokarm lub wodę.