Przystosowania żyrafy: Żyrafa posiada długi mocno umięśniony język oraz bardzo ruchliwe wargi. Owija ona liście językiem i wciąga do jamy ustnej gdzie zostają rozdrobnione i starte na miazgę przez zróżnicowane zęby. Żyrafa należy do przeżuwaczy oznacza to, że przeżuwa ona pokarm przez ok. godzinę. W jamie ustnej pokarm zostaje także nawilżony przez ślinę, która zawiera także amylazy, które rozkładają wielocukry. Gardło i żołądek łączy przełyk, który transportuje także pokarm do żołądka, w którym zostaje strawiony. Żyrafa posiada żołądek wielokomorowy charakterystyczny dla przeżuwaczy.Odczyn środowiska w żołądku jest silnie kwaśny, występuje tam bowiem kwas solny. Kwas solny zabija drobnoustroje, jakie dostały się z pokarmem do organizmu, a ponadto częściowo denaturuje białko. Jego rola polega też na aktywacji wielu enzymów. Żyrafa ma także długie jelito podzielone na jelito cienkie i grube. W jelicie cienkim ma miejsce trawienie i wchłanianie pokarmu. Następuje tam także ostateczny proces rozkładania pokarmu na czynniki proste. Do jelita grubego dostają się nie potrzebne składniki pokarmu, które są usuwane z organizmu.
Jak przystosowane są do zdobywania, pobierania i trawienia pokarmu zwierzęta - wybierz jeden gatunek i scharakteryzuj go pod tym względem. Na 1 stronę A5(normalny zeszyt)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź