grzyby- W przyrodzie: -rozkład obumarłych szczątek roślinnych i zwierzęcych -są reducentami -tworzą pruchnicę -biorą udział w procesie samooczyszczania się zbiorników wodnych -biorą udział w procesie mikoryzy W gospodarstwie: -służą jako pokarm ludziom i zwierzętom -wykorzystywane są w lecznictwie(z pędzlaka otrzymano pelicylinę) -roznoszą choroby pleśniak-
Znaczenie gospodarcze mają drożdże szlachetne – liczne odmiany i rasy hodowlane drożdży należące do gatunku Saccharomyces cerevisiae, wykorzystywane w przemyśle spożywczym, a zwłaszcza fermentacyjnym (drożdże piwowarskie, winiarskie, gorzelnicze i piekarniane). Do drożdży szlachetnych zalicza się także niektóre gatunki grzybów niedoskonałych o znaczeniu przemysłowym, szybko rozmnażających się warunkach tlenowych i wytwarzających (głównie na pożywkach melasowych) duże ilości masy komórkowej, o znacznej zawartości białka (drożdże spożywcze i pastewne). Istnieją też gatunki szkodliwe z punktu widzenia przemysłu, nazywane drożdżami dzikimi, wywołujące wady produktu (śluzowacenie, zużywanie alkoholu, gorzknienie itp.). Z drugiej zaś strony, dzikie drożdże mogą być pożyteczne; są wykorzystywane np. przy produkcji piwa typu lambik czy Rakiji.