Biologia "Puls życia" dla kl. 1 zad: 2 str.10 6 str.11 2 str.14 4 str. 15 4 str. 18 3 str. 22 Na już pliss o POMOC...!

Biologia "Puls życia" dla kl. 1 zad: 2 str.10 6 str.11 2 str.14 4 str. 15 4 str. 18 3 str. 22 Na już pliss o POMOC...!
Odpowiedź

2/10 1) -srodowisko wodne -moga zyc na ladzie 2) -rodzaj skory -ilosc odnuzy 6/11 Zeby naukowcy z calego swiata mogli sie porozumiewac jednym ustalonym jezykiem 2/14 1) skresl "maleje" 2) skresl "mniejszym" 3) skresl "wzrost" 4/15 roslinozerca miesozerna rosliny mieso duzy maly duza mala mala duza duzy maly 4/18 Po zakonczeniu pączkowania młody osobnik jest miniaturą dorosłego organizmu, a w podziale komórki, komórki są równej wielkości 3/22 energii, beztlenowo, tlenu, kefirów, serków i jogurtów, cudzożywne, cudzożywne, fotosynteze, Nie ma za co ;) daj ze najlepsza praca to bedzie O.K :D

2 str 10 - ruchliwość, cudzożywność , pokrycie ciała, ilość odnóży krocznych 6 str 11 pozwala to porozumieć się naukowcom na całym świecie 2 str 14 podkreśl : wzrasta , większym , spadek 4 str 15 rośliny - mięso , duży - mały , duża - mała , mała - duża , duży mały . 4 str 18 ------ nie mam.. niestety 3 str 22 energi , beztlenowo , tlenu , piwa , wódki , wina , cudzożywne , cudzożywne , fotosynteze

4/15 ROŚLINOŻERCA rodzaj pokarmu-rośliny stopień trudności trawienia pokarmu-duży Ilość zjadanego pokarmu-mała Wartość odżywcza pokarmu-mała Stopień komplikacji układu pokarmowego-mała MIĘSOŻERCA rodzaj pokarmu-mięso stopień trudności trawienia pokarmu-duży Ilość zjadanego pokarmu-mała Wartość odżywcza pokarmu-duża Stopień komplikacji układu pokarmowego-mały 4/18 Podczas pączkowanie komórka nie dzieli się, lecz wytwarza się nowy osobnik, który wkrótce odpada i żyje samodzielnie. 3/22 Proces oddychania dostarcza bakteriom energii niezbędnej do życia. Jako jedne z nielicznych mogą one oddychać zarówno tlenowo jak i beztlenowo. Fermentcja polega na rozkładzie substancji organicznych bez udziału tlenu. Bakterie oddychające w ten sposób są przez człowieka wykorzystywane na przykład do produkcji serów, kefirów i jogurtów. Ze względu na sposób odżywiania bakterie dzielą się na samożywne i cudzożywne. Bakterie cudzożywne czerpią pokarm z rozkładu szczątków organizmów lub jak bakterie chorobotwórcze, żyjąc kosztem innych organizów, wywołują choroby. Natomiast bakterie, które wytwarzają związki organiczne z udziałem energii słonecznej, przeprowadzają fotosyntezę. sory, więcej nie mam ;)

Dodaj swoją odpowiedź