Wstepne trawienie cukrów odbywa sie w jamie ustnej w srodowisku obojetnym. Cukry- skrobia i glikogen trawione sa do maltozy przez alfa amylaze slinowa W zoladku trawione jest białko za pomoca pepsyny ktora jest aktywowana za pomoca kwasu solnego (pepsynogen pod wplywem kwasu solnego przechodzi w pepsyne) Mleko trawione jest z uzyciem podpuszczki, odbywa sie to w srodowisku kwasny ok 2 ph w dwunastnicy trawione sa dalej cukry,białka i lipidy za pomoca amylazy trzustkowej i maltazy trawione sa cukry do glukozy i dekstryn. za pomoca trypsyny i chymotrypsyny trawi sie białko. enzymy te napływaja z trzustki, dzialaja w srodowisku zasadowym z watroby splywa zolc ktora emulguje tluszcze (rozdrabnia je na mniejsze czasteczki) dzieki temu moga byc wchloniete
Jama ustna: -pobieranie mechaniczne rozdrabnianie pokarmu, mieszanie go ze ślina, wstepne trawienie cukrów. Gardło: -Wspólny odcinek przewodu pokarmowego i układu oddechowego. Pokarm uformowany w kęs zostaje połknięty. Przełyk: -Umięśniony przewód, którym porcja pkarmu jest transportowana z gardła do żołądka, dzięki fali ruchów perystaltycznych. Żołądek: -Gromadzenie i mieszanie, częsciowe trawienie białka. Kwas solny, wydzielany przez gruczoły ściany żoładka, niszczy drobnoustroje chorobotwórcze i wspomaga działanie pepsyny. Śluz nawilża pokarm i chroni ścianę żoładka przed działaniem kwasu. Dwunastnica: -Początkowy odcinek jelita cienkiego, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienia białek, tłuszczy i cukrów. Jelito cienkie: -Koncowy etap trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów. Dzięki enzymom powstaje mieszanina substancji odżywczych, wody, witamin i soli mineralnych oraz niestrawionych resztek pokarmowych. -Wchłananie glukozy, aminokwasów, witamin, glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmyków. Stąd wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie. Jelito grube: -wchłanianie wody, soli mineralnych i niektórych witamin. -Usuwanie niestrawionych resztek w postaci kału.