* produkcja jogurtów, serów, kiszonek (bakterie fermentacji mlekowej) - przemysł spożywczy, * produkcja szczepionek i antybiotyków (głównie szczepy Streptomyces) - przemysł farmaceutyczny, * produkcja acetonu, etanolu, aminokwasów, witamin, hormonów i enzymów (bakterie transgeniczne) - inżynieria genetyczna, * likwidacja zanieczyszczeń w biooczyszczalniach ścieków, * jako organizmy owadobójcze w rolnictwie * wykorzystanie złóż ropy, żelaza czy siarki, które zostały utworzone w odległych epokach geologicznych przez bakterie
rganizmy prokariotyczne odgrywają niezwykle ważną rolę w środowisku przyrodniczym jako destruenci rozkładający martwą materię organiczną i przyczyniając się w ten sposób do tworzenia próchnicy glebowej. Procesy rozkładu uwalniają i wprowadzają do obiegu biosferycznego szereg pierwiastków takich jak: węgiel, tlen, azot, siarka czy fosfor. Poza tym są to bardzo ważne ogniwa łańcucha pokarmowego, gdyż tworzą podstawowe źródło pożywienia dla takich organizmów jak pierwotniaki i inne zwierzęta wyższe. Żyjąc w symbiozie z roślinami motylkowymi (bakterie brodawkowe - korzeniowe) przyłączają azot atmosferyczny wykorzystywany przez gospodarza w zamian za pobierane od tegoż żywiciela związki organiczne. Bakterie które bytują w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy pomagają im w trawieniu celulozy, zaś u człowieka przyczyniają się do syntezy witaminy K i witamin z grupy B. Człowiek nauczył się wykorzystywać właściwości bakterii do potrzeb przemysłowo-rolniczych takich jak: * produkcja jogurtów, serów, kiszonek (bakterie fermentacji mlekowej) - przemysł spożywczy, * produkcja szczepionek i antybiotyków (głównie szczepy Streptomyces) - przemysł farmaceutyczny, * produkcja acetonu, etanolu, aminokwasów, witamin, hormonów i enzymów (bakterie transgeniczne) - inżynieria genetyczna, * likwidacja zanieczyszczeń w biooczyszczalniach ścieków, * jako organizmy owadobójcze w rolnictwie * wykorzystanie złóż ropy, żelaza czy siarki, które zostały utworzone w odległych epokach geologicznych przez bakterie Istnieje jednak szereg negatywnych skutków działania bakterii dla człowieka i innych organizmów żywych. Są to przede wszystkim choroby, które wywołują te drobnoustroje. Do najważniejszych z nich należą: * rzeżączka wywoływana przez Neisseria gonorrhoeae (dwoinka rzeżączki - gonokok) oraz kiła powodowana przez bakterie Treponema pallidum (krętek blady) - choroby przenoszone drogą płciową, * gruźlica - Mycobacterium tuberculosis (prątek gruźlicy) * błonica - Corynebacterium diphtheriae (maczugowiec błonicy) * wrzody żołądka i dwunastnicy - Helicobacter pylori * tężec - Clostridium tetani ( laseczka tężca) - choroba przyranna * zapalenie opon mózgowych - Neisseria meningitidis (dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych) * zapalenie płuc - Streptococcus pneumoniae * angina - (paciorkowce grupy A) * zatrucie pokarmowe: o słabe - Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) o ostre - Salmonella (pałeczki) - niektóre szczepy mogą powodować tez dur brzuszny * trąd - Mycobacterium leprae * gorączka plamista Gór Skalistych - Rickettsia rickettssi Bakterie wytwarzają także liczne toksyny w podłożu w którym żyją, np. jad kiełbasiany produkowany przez Clostridium botulinum i są także przyczyną zachodzenia procesów gnilnych pogarszających jakość żywności, szczególnie owoców i warzyw.
większości bakterie kojarzą się z chorobami i zarazkami, które rozpowszechniają. Bakterie są źródłem wielu chorób, a często nawet powodują smierć. Lecz są też takie bakterie które powodują że jesteśmy bardziej odporni i pomagają naszemu organizmowi poprawnie funkcjonować. W pewnym sensie utzrymują nas przy życiu.