Scharakteryzuj zatrucia pokarmowe pochodzenia niebakteryjnego. Na 4 dowolne sposoby (nazwa substancji lub związku,możliwości zatrucia,objawy,zapobiegania)

Scharakteryzuj zatrucia pokarmowe pochodzenia niebakteryjnego. Na 4 dowolne sposoby (nazwa substancji lub związku,możliwości zatrucia,objawy,zapobiegania)
Odpowiedź

są to zatrucia których przyczyną nie są są to zatrucia których przyczyną nie są bakterie. Oprócz bakterii bardzo często za zatrucia pokarmowe odpowiadają grzyby pleśniowe i inne mikroorganizmy np pierwotniaki. Zatrucia pokarmowe częste są po spożyciu spleśniałych produktów spożywczych albo np po wypiciu wody zawierającej pierwotniaki (pojawia się wtedy biegunka i wymioty). Za niebakteryjne zatrucie pokarmowe można uznać też np czerwonke wywoływaną przez pełzaka czerwonki (nie pomyl jejk z czerwonką bakteryjną).

Dodaj swoją odpowiedź