-Dżesera -Cheopsa -Chefrena -Mykerinosa Proces mumifikacji można podzielić na cztery etapy: 1) Wyjęcie organów wewnętrznych – najpierw rozcinano zwłoki z lewej strony i wyjmowano wszystkie wnętrzności oprócz mózgu i serca, które zostawiano na swoim miejscu ,lecz od 1080 r. p.n.e. wyjmowano także mózg przez przebicie kości nosowej, a przez powstały otwór za pomocą długich, mocno powyginanych przyrządów wyciągano tkankę mózgową. Następnie wnętrze ciała obmywano dokładnie wodą i nacierano winem palmowym. 2) Mumifikacja organów wewnętrznych – dokonywana była na specjalnym stole przeznaczonym tylko do tego zabiegu. Obmywano narządy wodą i winem palowym. 3) Odwadnianie – polegało na napełnieniu i oczyszczeniu wnętrza ciała specjalnym natronem. Leżało ono tak przez kilka wygodni, by straciło większość wody. 4) Wysuszanie – po zabiegu odwadniania kładziono zwłoki na słońcu lub wieszano na specjalnym rusztowaniu nas ogniem. Na tym kończono zabieg mumifikacji. Trwał on łącznie ok. 6 tygodni.
-piramida Cheopsa -piramida Mykerinosa -piramida Chefrena - oczyszczanie ciała zmarłego woda i natronem -usuwanie części cieła -serce pozostawiano w ciele -pokrywano oraz napełniano natronem -nacierano pachnącymi olejkami -pokrywano ciało cienką warstwą płynnej żywicy -owijano materiałem