Pani Jagoda zużyła cały cukier, który miała w domu do ugotowania 12l kompotu truskawkowego. Na 1l kompotu przypadło 20 dag cukru. Ile cukru przypadłoby na 1l kompotu, gdyby pani Jagoda ugotowała 15 l kompotu?

Pani Jagoda zużyła cały cukier, który miała w domu do ugotowania 12l kompotu truskawkowego. Na 1l kompotu przypadło 20 dag cukru. Ile cukru przypadłoby na 1l kompotu, gdyby pani Jagoda ugotowała 15 l kompotu?
Odpowiedź

x=20dag×12l/15l skracasz x=4dag×4 x=12dag nie jestem pewny czy dobrze :P

Dane 1l- 20g logiczne jest że 12l*20g=240g 240g-cały cukier więc terach dzielimy przez 15 240/15=16g na jeden litr przypada 16g cukru

12l kompotu-12*20=240 dag-masa cukru na 12 l kompotu 1l kompotu wynosi 20 dag cukru 320:15=16 dag Odp Gdyby pani jagoda ugotowała 15 l kopmotu przypadało by 16 dag cukru.

Dodaj swoją odpowiedź