Podaj właściwości i zastosowanie kwasu fosforowego(V),azotowego(V) i azotowego (III).PILNE,bo to na jutro!!!Pomocy ;(

Podaj właściwości i zastosowanie kwasu fosforowego(V),azotowego(V) i azotowego (III).PILNE,bo to na jutro!!!Pomocy ;(
Odpowiedź

Kwas azotowy(V) HNO₃  * właściwości chemiczne: - mocny kwas w roztworach wodnych, praktycznie całkowicie zdysocjowany - bezwodny i stężony ma silne właściwości utleniające - azeotrop - z HCl tworzy tzw. wodę królewską - działanie nitrujące * właściwości fizyczne: - bezbarwna ciecz - temperatura wrzenia: 84 oC - gęstość: 1,50g/cm3 *zastosowanie: - nawozy sztuczne - barwniki - w chemii organicznej - z H₂SO₄ tworzy mieszaninę nitrującą; identyfikacja białek - reakcja ksantoproteinowa Kwas fosforowy(V) H₃PO₄ * właściwości chemiczne - kwas o średniej mocy - rozpuszczalny w wodzie * właściwości fizyczne: - ciało stałe - krystaliczny - temp. topnienia 43°C *zastosowanie: - produkcja nawozów (przede wszystkim superfosfat) - regulator dodawany do napojów (znajduje się w coca-coli) Kwas azotowy(III) HNO₂ *właściwości - kwas średniej mocy - nietrwały - ulega szybko rozkładowi podczas ogrzewania - działa zarówno jako utleniacz i reduktor *zastosowanie - jego sole i estry są stosowane do konserwacji żywności

Dodaj swoją odpowiedź