1. Wody przypowierzchniowe (zaskórne), występujące płytko pod powierzchnią ziemi, najczęściej na terenach podmokłych, pozbawione strefy aeracji, zwykle nie nadające się do spożycia z uwagi na duże zanieczyszczenie. Wody gruntowe (do głębokości izolującej)zalegające na większych głębokościach niż wody zaskórne. Nie podlegają bezpośrednim wpływom czynników atmosferycznych, są przefiltrowane i z tego względu nadają się do użytkowania dla celów spożywczych. Wody te nie podlegają zmianom temperatury w ciągu doby, cechuje je równowaga termiczna. Temperatura ich zmienia się w zależności od pór roku. Występują poniżej wyraźnej i trwale utrzymującej się strefy napowietrzenia. Wody te są wykorzystywane w studniach Wody głębinowe – na bardzo dużych głębokościach, wody z dawnych epok 2.skład chemiczny 1)solanki zwykłe 2)Wody siarkowe 3)szczawy 4)Wodyradoczynne Miasta: Kołobrzeg Polanica Kamień Pomorski świnioujście Rabka Busko Solec Iwinicz Cieczhocinek Cieplice
1. rodzaje: • Wody zaskórne • Wody gruntowe (do głębokości izolującej) • Wody głębinowe – na bardzo dużych głębokościach, wody z dawnych epok 2.3 .nazwy wód mineralnych 1) szczawy weglanowo – sodowe: woda Zuber 2) szczawy weglanowo – wapniowo – magnezowe: Polanica Zdrój, Duszniki 3) szczawy jodkowo – weglanowo – sodowe: Iwonicz, Szczawno Zdrój 4) cieplicze fluorkowo – krzemowe: Cieplice