trawienie cukrów( jama ustna)---enzym amylaza ślinowa trawinie białek ( żołądek)---enzym pepsyna( HCl) trawienie białek na aminokwasy ( jelito cienki {dwunastnica})---enzym trypsyna trawienie cukrów na glukozę---- enzym amylaza trzustkowa trawienie tłuszczy na glicerol i kwasy tłuszczowe--- enzym lipaza
Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie
W XX wieku chemia odegrała dużą rolę w światowym rolnictwie. Właśnie coraz szybszy rozwój tej nauki, a także fitotechniki (nauki o uprawie i hodowli roślin) sprawił, że coraz więcej sztucznych substancji zaczęto używać do uprawy warz...
Katabolizm – rozkład substancji w komórce
1. Reakcje kataboliczne dostarczają komórce energię. Energia ta pochodzi głownie z rozkładu węglowodorów, tłuszczów i białek magazynowana w postaci glikogena.
2. Przemiany węglowodorów:
- glikoza polega na etapowym nałożeniu sz...
Fizjologia,enzymy,amelazy,proteazy,lipazy,dietetyka,metabolizm, rolnictwo ekologiczne.
FIZJOLOGIA jest to nauka będąca dziedziną biologii zajmująca się badaniem funkcji i czynności komórek i organizmów.
ENZYMY są to białka przyspieszające zachodzące w komórkach reakcjebiochemiczne, pełnią funkcję biokatalizato...
Enzymy
Enzymy ? wielkocząsteczkowe, w większości białkowe biokatalizatory przyspieszające specyficzne reakcje chemiczne wskutek obniżenia ich energii aktywacji. Badaniem enzymów i ich działania zajmuje się enzymologia.
Praktycznie wszystk...
Komórka - wszystkie informacje
KOMÓRKA
Komórka – jest podstawową jednostką strukturalną i funkcjonalną żywego organizmu. Jest najniższą jednostką organizacji żywej materii. Wyróżniamy organizmy jednokomórkowe np. bakterie; kolonijne i wielokomórkowe.
Naj...