białka - główny budulec organizmu. tłuszcze - służą jako materiał budulcowy. węglowodany - dostarczają energii organizmowi. sole mineralne - pełnią rolę budulcową i regulatorową.
- Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Człowiek jest organizmem zaliczanym do grupy cudzożywnych oznacza to, że aby spełnić swe funkcje życiowe musi otrzymywać pokarm z zewnątrz. Rola, jaką spełnia pokarm - Zaopatruje organizm w składniki potrzebne do budowy i odbudowy komórek i tkanek nowych oraz zastępowania i odbudowy komórek uszkodzonych. - Pożywienie dostarcza składników koniecznych do wytwarzania energii potrzebnej dla zachowania funkcji fizjologicznych człowieka oraz aktywności jednostki i innych czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne. - Dostarcza składników potrzebnych do podtrzymywania procesów regulujących zachodzące w organizmie przemian biochemicznych.
Białka : * wchodzą w skład błon komórkowych . *przyspieszają przebieg reakcji chemicznych. *uczestniczą w transporcie wielu substancji do komórek organizmu. *umożliwiają komórką ruch . *regulują stężenie metabolitów w komórkach. *biorą udział przy tworzeniu włosów, paznokci, regeneracji złuszczonych nabłonków skóry. *pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Tłuszcze : Tłuszcza są materiałem budulcowym, wchodzą np. w skład błon komórkowych. Stanowią również materiał zapasowy - niektóre rośliny , takie jak słonecznik , gromadzą go w nasionach jako związek odżywczy dla rozwijającego się zarodka . U zwierząt są przechowywane przede wszystkim w komórkach tkanki tłuszczowej , które chronią narządy wewnętrzne przed urazami oraz utratą ciepła . Tłuszcze są dla człowieka nie tylko źródłem budulca , lecz także znacznej ilości energii. Tłuszcze roślinne znajdują się w oliwach i olejach , a także orzechach . Zawarte w nich kwasy tłuszczowe podnoszą odporność , poprawiają pamięć i pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych . Tłuszcze zwierzęce , zawarte np w maśle , słoninie czy tłustym mięsie , są w nadmiarze szkodliwe dla naszego zdrowia . Jedynie te zawarte w rybach mają pozytywny wpływ na nasz organizm . Węglowodany : Węglowodany przyswajalne są dla naszego organizmu głównym źródłem dostępnej i taniej energii wykorzystywanej do utrzymania stałej temperatury ciała i wykonywania pracy związanej z czynnościami całego organizmu. Węglowodany stanowią również materiał budulcowy komórek lub substancji biologicznie czynnych. Sole mineralne : Są one ważnym składnikiem budulcowym oraz biorą udział w regulacji procesów zachodzących w komórkach. Najczęściej mają postać związków zwanych solami mineralnymi , które znajdują się niemal w każdym pokarmie . Ich uzupełnianie nie jest trudne pod warunkiem , że nasze posiłki są urozmaicone .