- Białka - Tłuszcze - Węglowodany - składniki odżywcze - Witaminy - Składniki mineralne - Woda - Kwasy organiczne Substancje te powinny być zawarte w surowcach lub dodane w procesie technologicznym, w celu uzyskania pełnowartościowego wyrobu gotowego, będącego produktem gotowym. Człowiek jest organizmem zaliczanym do grupy cudzożywnych oznacza to, że aby spełnić swe funkcje życiowe musi otrzymywać pokarm z zewnątrz. Rola, jaką spełnia pokarm - Zaopatruje organizm w składniki potrzebne do budowy i odbudowy komórek i tkanek nowych oraz zastępowania i odbudowy komórek uszkodzonych. - Pożywienie dostarcza składników koniecznych do wytwarzania energii potrzebnej dla zachowania funkcji fizjologicznych człowieka oraz aktywności jednostki i innych czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne. - Dostarcza składników potrzebnych do podtrzymywania procesów regulujących zachodzące w organizmie przemian biochemicznych. Produkty spożywcze dostarczające podstawowe składniki pokarmowe: Mięso Jaja BUDULCOWE Ryby (białka) Drób Mleko Nasiona roślin strączkowych Mąka Kasza Pieczywo ENERGETYCZNE Cukier buraczany (węglowodany) Ziemniaki Miód Ciastka Słodycze Smalec Łój wołowy ENERGETYCZNE Margaryna (tłuszcze) Masło Tran Świeże owoce REGULUJĄCE Świeże warzywa (witaminy) Prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka zależy w dużej mierze od ilościowego i jakościowego składu pożywienia. Zubożenia tego składu mogą powodować głód jakościowy lub ilościowy.
Wypisz role cukrów w organiźmie.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź