Rola bakterii w przyrodzie i gospodarcr człowieka (pozytywne i negatywne)

Rola bakterii w przyrodzie i gospodarcr człowieka (pozytywne i negatywne)
Odpowiedź

Pozytywne : 1. Produkcja antybiotyków 2. Kompost 3. Przemysł mleczarski 4. Fermentacja (produkcja win) 5. Oczyszczanie ścieków Negatywne: 1. Choroby 2. Rozkładanie żywności

Pozytywne: są wykorzystywane do produkcji jogurtów, kefirów, kiszonej kapusty, w układzie pokarmowym roślin roślinożernych biorą udział w rozkładzie celuozy w jelitach człowieka wytwarzają witaminy bakterie glebowe rozkładają szczątki organizmów na substancje proste sole mineralne powstałe w skutek rozkładu przez bakterie użyźniają glebę Negatywne: Bakterie chorobotwórcze wywołują choroby takie jak gruźlica czy zapalenie płuc mogą wydzielać toksyny (np. laseczki jadu kiełbasianego wytwarzają jad) przyczyniają się do procesu gnilnego różnych potraw

POZYTYWNE: Są organizmami pionierskimi(mogą zasiedlać nowe tereny). Wykorzystujemy je w przemyśle spożywczym np.do produkcj serów,kefirów jogurtów oraz kiszenia ogórków czy kapusty. W oczyszczaniu środowiska ponieważ rozkładają szczątki na substancje proste na skutek tego urzyźniają glebę. NEGATYWNE Przez bakterie psuje się żywność oraz produkują i przenoszą rożne wirusy i bakterie w naszych organizmach.

Dodaj swoją odpowiedź