Wypisz zmiany zachodzące w tłuszczach w czasie obróbki cieplnej oraz zasady prawidłowego smażenia.

Wypisz zmiany zachodzące w tłuszczach w czasie obróbki cieplnej oraz zasady prawidłowego smażenia.
Odpowiedź

Podczas smażenia zachodzą różne zmiany, które korzystnie wpływają na wygląd, smak i zapach potrawy. To natomiast wzmaga apetyt, co sprawia, że potrawa jest lepiej przyswajana. Podczas smażenia powstają związki Maillarda czyli połączenia cukrowców i białek. Nadają one potrawie złote zabarwienie oraz specyficzny smak i aromat. Powstająca podczas smażenia skórka sprawia, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. Negatywnym skutkiem smażenia jest przedostawanie się do potrawy produktów rozkładu tłuszczu, a zwłaszcza akroleiny, która uważana jest za czynnik rakotwórczy. pozdrawiam Cię:)

Dodaj swoją odpowiedź