POZYTYWNE: -użyźniają glebę -rozkładają szczątki organiczne, takie jak opadłe liście, martwe rośliny, zwierzęta, drewno, ściółkę -są cenionym pokarmem -właściwości grzybów wykorzystuje się w piekarnictwie -dzięki grzybom dojrzewają sery i mają specyficzny smak -są potrzebne do produkcji niektórych antybiotyków NEGATYWNE: -powstaje pleśń -choroby (np. grzybica)
Pozytywne: - Użyźniają glebę, -rozkładają martwe szczątki roślin i zwierząt -odgrywają wielką rolę w utrzymaniu równowagi na ziemi - dzięki np. drożdżom wytwarzany jest alkohol etylowy w warunkach beztlenowych - drożdże używane są również w produkcji piwa, win oraz w piekarnictwie. - niektóre z nich wykorzystuje się do produkcji serów. Negatywne: - niektóre grzyby infekują zboża - przyczyniają się do wielu chorób roślin. - - // - się do chorób powierzchniowych - grzybica (np. stóp, skóry głowy itp.) - powodują infekcję pochwy oraz błony śluzowej.
Pozytywne: 1.Rozkładają martwą substancję organiczną tworząc próchnicę. 2.Żyją w symbiozie z glonami, tworząc porosty. 3.Tworzą mikoryzę z drzewami. 4.Wykorzystywane są do produkcji antybiotyków i witaminy A, B2, B12. 5.W przemyśle piekarniczym(drożdże) 6.W przemyśle gorzelniczym(drożdże) 7.W przemyśle mleczarskim 8.Mogą być wykorzystywane w walce biologicznej ze szkodnikami 9.Są pokarmem ludzi i zwierząt Negatywne: 10.Wywołują choroby ludzi, zwierząt i roślin 11.Niszczą artykuły spożywcze i materiały przemysłowe