Powietrze jest bezbarwne, nietoksyczne, bezwonne, bez smaku, słabo rozpuszczalne w wodzie. Skroplone powietrze jest bladoniebieskie. Gęstość powietrza zależy od ciśnienia, temperatury oraz składu, dla suchego powietrza, przy ciśnieniu atmosferycznym, na poziomie morza, w temperaturze 20 °C wynosi 1,2 kg/m³. Temperatura topnienia zestalonego powietrza wynosi około -213 °C, a temperatura wrzenia około -191 °C. azot - 78,08% tlen - 20,95% argon - 0,934% neon - 18,18 ppm hel - 5,24 ppm metan - 1,7 ppm krypton - 1,14 ppm wodór - 0,55 ppm ksenon - 0,085 ppm skład powietrza 78 % azot, 21& tlen i 1% inne
Pierwsze analizy powietrza dokonał w 1774r. Antoine L. Lavoisier, przeprowadzając długotrwałe i żmudne doświadczenie. Lavoisierowi zawzięczamy rozwój chemii, ktora stała się prawdziwą nauką opartą na faktach stwierdzonych doswiadczalnie, a nie domniemaniach i niesprawdzonych teoriach.