Pod wpływem wysokiej temperatury w szybkowarze zwiększa się ciśnienie pary wytwarzającej się z wody zawartej w przyrządzanych potrawach.Dzięki temu produkty szybciej miękną.Zawór i uszczelka pokrywki gwarantują hermetyczność zamknięcia.
W zamkniętym garnku , który musi zawsze zawierać minimalną ilość cieczy , powstaje para.
Szybkowar to garnek zamknięty szczelnie, ale z zaworem bezpieczeństwa Ogrzewana w nim woda paruje i nie znajdując ujścia podwyższa ciśnienie do wartości przewidzianej konstrukcją zaworu. Po osiągnięciu krańcowej dopuszczalnej granicy ciśnienia zawór otwiera się i wypuszcza część pary - słychać to jako gwizd. Podwyższenie ciśnienia i dostarczanie energii do układu samowar-mokra_zawartość powoduje też podwyższenie temperatury trochę ponad 100 stopni Celsjusza. W podwyższonej temperaturze szybciej gotują się znajdujące się w wodzie ciała - szybciej miękną.