dyfuzja to samoistne mieszanie się substancji myśle że to morze być : czekolada z wiurkami , herbata z cukrem , kawa z mlekiem , kawa z cukrem , pieprz z sola ,maka z woda ,itd
chodzi pewno o dyfuzje jest to zjawisko mieszania się substancji pozostających w fazie gazowej lub ciekłej np. mieszanie herbaty z cukrem pryskanie dezodorantem cząsteczki perfum mieszają się z powietrzem mieszanie wody z sokiem rozpuszczalnika z farbą czy barwnika z farbą kawy z mlekiem itp. ściśliwość to cechy substancji określające zmianę obiętości pod wpływem zmiany ciśnienia czyli np. napompowanie piłki czy koła rowerowego czy odcisk buta w ziemi
DYFUZJA: *rozchodzenie się zapachów w powietrzu np. perfum *mieszanie się cząstek herbaty z cząstkami wody *mieszanie się wody z solą *dwutlenek węgla i woda ŚCIŚLIWOŚĆ: *na to na przykład coś gumowego, co się kurczy i rozkurcza więcej mi nic na myśl nie przychodzi